De resistente aspergillusschimmel verspreidt zich steeds verder over Nederland. De schimmel, die ernstige longinfecties kan veroorzaken bij mensen met een minder goede weerstand, komt in de lucht voor, maar er zijn nu ook sporen in woonhuizen en -wijken gevonden.

De nieuwe variant is moeilijk te behandelen en waarschijnlijk ontstaan door het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen schimmels in de leefomgeving. Onderzoekers van het UMC St. Radboud, in samenwerking met alle universitaire ziekenhuizen in Nederland, beschrijven de nieuw aangetroffen variant in het medische vakblad Clinical Infectious Diseases.
Onderzoeker Paul Verweij noemt het 'zorgwekkend' dat er steeds meer resistente schimmels komen. 'De variant is in 2009 voor het eerst aangetroffen, inmiddels is een derde van de resistente schimmels deze specifieke variant.' Mensen die al flink ziek zijn of bijvoorbeeld een chronische longziekte hebben, lopen een groter risico ziek te worden van de schimmel. 'Maar onlangs is ook iemand overleden die na een zware griep een schimmelinfectie opliep.

NIEUWS

  • 1
  • 2
  • 3